Smiješne Izreke - Mudre Izreke - Vicevi - Statusi Facebook - Zabavne Slike - Prigodne Poruke - Kolači - Igre Igrice

Bojanje i Ukrašavanje Jaja – Pisanice

Google reklame
   

PRIRODNO BOJANJE  I UKRAŠAVANJE JAJA
- oguliti koru crvenog luka, staviti u vodu da prokuha toliko dugo dok voda ne promjeni boju i potamni, izvaditi koru i staviti jaja da se skuhaju desetak minuta.
-prije kuhanja možete ih ukrasiti  ubranim listovima trave koje ćete  prisloniti na jaje  i staviti u izrezanu najlonsku čarapu, zavrćući jedno po jedno jaje  u čarapi, zavezati da ne ispadne i staviti da prokuha. Kada se ohladi namazati uljem kako bi dobilo sjaj.
- bojenjem sa lukom  jaja dobiju uvijek lijepu smeđkasto crvenu boju, -za svjetlije boje su uvijek bolja bijela jaja

Na gore opisani način sa lukom, možete učiniti isto sa špinatom, ciklom, mrkvom
- crvena jaja – cikla
- zelena jaja – špinat
- plava jaja – sok od borovnice

Farbanje sa čajem

- zeleni čaj – žuta jaja
- šipak – siva jaja
- crni čaj – narančasto žuta
U jednu šalicu staviti 4 vrećice čaja i jednu žlicu ocata. Preliti vrućom vodom i ostaviti deset minuta da stoji. Tvrdo, već skuhano i još vruće jaje staviti u šalicu i 15 do 20 ostaviti da primi boju.

VUNENA JAJA

Uskrsna jaja možete ukrasiti i tako da ih oblijepite raznobojnim koncem ili vunom. Kako bi vaše kreacije trajale dulje, jaja prethodno probušite iglom i ispušite.

UKRAŠAVANJE JAJA SALVETAMA

Skuhajte jaja i pustite da se ohlade. Obojite ih ili ostavite neobojena. Sa salveta izrežite lijepe motive. Umutite bjelanjak te stavite motiv na jaje. Umočite četkicu u bjelanjak i polako premazujte njome motiv na jajetu. Bjelanjak djeluje kao prirodno ljepilo, pa će se motiv sa salvete prilijepiti za jaje. Ostavite da se osuši tijekom noći.

SLANINA ZA SJAJ

Budući da obojena jaja imaju matiranu površinu i ne sjaje se, tradicionalno se premazuju komadićem slanine. Vegetarijanci mogu jajima dati sjaj komadićem vate namočenim u suncokretovo ulje.

VOSAK ZA LIJEPE ŠARE

Otopite vosak nad svijećom te ga nanesite na jaje iglom ili čačkalicom. Šare će biti vidljive tek nakon što obojite jaje, a vosak sastružete. Za ovakvo ukrašavanje treba mnogo strpljenja

PRIRODA U NAJLONKI

Listove peršina, paprat, djetelinu, cvjetove i druge zanimljive prirodne oblike možete prisloniti uz jaje, čvrsto zategnuti starom najlonkom, obojiti, ohladiti i “raspakirati”. Osobito je prikladna boja od ljuski luka.

Dolazna traženja:

Napiši komentar